maanantai 11. marraskuuta 2013

Kotivinkki: Hyppääjän polvi

Jumper’s knee eli hyppääjän polvi on hyvin tyypillinen rasitusvamma, jossa kipu paikantuu polvilumpion ja jänteen liitoskohtaan joko lumpion ylä- tai alakärkeen. Hyppääjän polvi kehittyy tavallisimmin pallopeleissä, joihin kuuluu voimakkaita ponnistuksia, pysäytyksiä, nopeita kiihdytyksiä, toistuvia hyppyjä ja potkuja. Toistuvien rajujen nykäysten vuoksi luun ja jänteen liitokseen syntyy osittainen repeämä tai mikrotrauma. Syntynyt vaurio voi korjaantua itsekseen, mikäli rasitus ei ole toistuvaa. Alueelle syntyy tulehdus, jos urheilua jatketaan ennen kuin vamma on parantunut. Aktiiviurheilijoilla vaiva muuttuu usein krooniseksi.

Kipu alkaa epämääräisenä: polvessa saattaa olla heikkouden tai täyteläisyyden tunnetta. Kipu liittyy rasitukseen ja vaimenee useimmiten levossa. Lievissä tapauksissa kipu tuntuu ennen harjoittelua ja harjoittelun jälkeen, vamman vaikeutuessa kipua alkaa esiintyä myös harjoituksen aikana ja jopa levossa. Tuntuuko tutulta?

Tavallisimmin vamman taustalla on liikunnan yhteydessä tapahtuva polven etuosan kuormittumisen virhe. Vääränlaisen kuormittumisen taustalla voi olla alaraajojen heikko lihaskunto tai huono lihastasapaino. Ylirasitustilan syntyyn voivat vaikuttaa myös alaraajojen rakenteelliset erot, kuten nilkan ja jalkaterän liiallinen sisäkierto tai polvilumpion virheasento.

Vamman tulisi parantua 4-6 viikossa. Kivuliaan polvivamman hoidossa pyritään ensisijaisesti tulehduksen vähentämiseen rasitusta vähentämällä ja paikallisella kylmähoidolla. Kuormituksen ei tule aiheuttaa kipua. Tarvittaessa oireiden lievittämiseen voidaan käyttää tulehduskipulääkitystä, vaikeassa tapauksessa kortisonipistoksia. Kireiden etureiden lihasten venyttely ja hieronta saattavat helpottaa kipua, mutta kuntoutumisen avainasemassa on lihastasapainon ja lihaskunnon maltillinen kohentaminen. 

Ohje:
Hyvä kotona tehtävä harjoite on esimerkiksi puolikyykky, jota tehdessä etureiden lihakset työskentelevät jarruttavasti. Jalkaterät saavat aueta kyykyissä aavistuksen ulospäin, polvien ei tule kääntyä sisäänpäin. Kyykky tehdään siihen asti, että polvet ovat noin 90 asteen kulmassa, sitten palautus takaisin ylös. Selkä pysyy suorana koko liikkeen ajan, paino kantapäillä ja jalat hartianlevyisessä asennossa. Liikkeen voi tehdä esimerkiksi peilin edessä, jolloin on helpompi seurata polvien asentoa. Myöhemmässä vaiheessa liikkeen tehostamiseksi voi käyttää painoja. Harjoitetta voit tehdä muutamia kertoja viikossa, tärkeintä on toistaa kyykkyjä säännöllisesti. Älä tee, jos tunnet kipua polvessa harjoitteen aikana tai sen jälkeen.



Lähteet
Renström, Per yms. – Urheiluvammat. Ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus. 

Ei kommentteja: