perjantai 6. syyskuuta 2013

Penikkatauti

Penikkatauti eli lihasaitio-oireyhtymä on oireena tuttu varsinkin monelle juoksijalle. Virallisesti penikkatauti esiintyy kipuna säären sisäsyrjällä, mutta se voi aiheuttaa oireita myös säären etuosaan. Vaiva on siitä ikävä, että se uusii helposti ja kipua lievittävien hoitokeinojen lisäksi kannattaakin heti alussa kiinnittää huomio myös oireita aiheuttaviin tekijöihin.

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa ainakin kengät, juoksualusta ja sen vaihtelevuus, sekä tarvittaessa myös askellus. Juoksuharrastuksesta innostuessa vanhoille lenkkareille saattaa kertyä nopeastikin paljon kilometrejä, joka kuluttaa kenkien vaimennuksia yllättävästi. Ideaalein tilanne olisi vaihdella jalkineita, jolloin niiden käyttöikäkin pitenee. Alustan suhteen yleinen harhakäsitys on, että vain asfaltti tai kova alusta voi aiheuttaa penikkatautia, mutta oireet voi saada itselleen aivan yhtä hyvin liian pehmeällä alustalla, kuten hiekkarannalla juostessa.

Oireiden ilmaantuessa totaalilepo ei ole ainut vaihtoehto, vaan juoksukilometrejä voi myös korvata monella muulla harjoittelumuodolla. Kuten maratoonari Hanna Jantusen harjoittelusta näkee voi huipputasolla asti pitää juoksukilometrit maltillisina tekemällä korvaavina harjoitteina mm. pyöräilyä ja vesijuoksua. Näiden lajien aiheuttama rasitus on taas aivan eri luokkaa kuin juoksun.



Helppo kotikonsti oireiden lievittämiseen on ns. kylmä-kuuma-hoito, jolla on tarkoitus vilkastuttaa verenkiertoa säären alueella ja viedä näin turvotusta pois kipukohdasta.

- Suihkuta kipeille säärille vuoroin kylmää ja vuoroin kuumaa vettä.
- Toista muutamia kertoja.
- Voit tehdä lenkin päätteeksi tai vaikka päivittäin.

Suomessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää vuodenaikoja ja hypätä talvisin saunasta lumihankeen!

Urheiluhierojalla käydessä saa hoidon lisäksi myös arvion tilanteesta ja lisää vinkkejä omatoimiseen penikkataudin hoitamiseen.

Rentoja juoksukilometrejä!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokemuksesta voin sanoa, etta penikkatauti lähtee ainoastaan hierollalla.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on varmasti kohdallasi totta. Oireita ilmenee kuitenkin lähes yhtä monella tasolla kuin on siitä kärsijöitäkin, noin 10%:lla leikkaus tuo ainoan avun.

EUHK