torstai 26. syyskuuta 2013

Kipu polven ulkosivulla eli ns. Juoksijan Polvi

Juoksukausi lähenee loppuaan ja ulkona alkavat kesän merkit jo hiipua pois. Syksy ei usein tule yksin vaan monella on, tai on ollut jo pidempään, harminaan kipu polven ulkosyrjällä. Kipu ilmenee usein vihlovana liikkumisen aikana mutta se voi olla myös särkevää ja ilmetä vasta liikkumisen jälkeen. Kipu paikantuu selkeästi polven ulkosyrjälle polvilumpion korkeudella aika pienellekin alueelle tai se voi säteillä polven alueelta reiden ulkosyrjää ylös tai alas sääreen. Tämä ongelma on nimeltään juoksijan polvi.


Kuva: http://painbehindkneecure.com

Juoksijan polvi on reiden ulkosyrjän lihaksen ylikuormituksesta johtuvaa hankausärsytystä. Lihas, joka ylikuormittuu on nimeltään Tensor Fascia Latae ja on oikeastaan enemmänkin kalvomainen jänne kuin varsinainen lihas.  TFL:n (Tensor Fascia Latae) liittyy useampia kalvomaisia rakenteita, jotka yhdessä muodostavat ns. IT-jänteen. Tähän pakettiin liittyy kalvokiinnityksellä esim. iso pakaralihaskin.

Juoksijan polvi on ongelma, jossa IT-jänne kiristyy ylikuormituksen seurauksena ja alkaa hangata reisiluun ulkoreunan kyhmyä vasten kun polvea koukistetaan ja ojennetaan. Näin ollen se rasituksessa tai sen seurauksena ärsyyntyy ja kipeytyy. Syy ylikuormittumiselle voi olla missä päin kehoa tahansa. Useimmiten vaivasta syytetään jalkojen ylipronaatiota mutta ongelman syy voi olla muuallakin.

Juoksijan polven hoito on ensi hädässä reiden ulkosyrjä (IT-jänne) rentouttaminen ja elastisuuden lisääminen. Tähän hyvänä kotikonstina ovat ns. kalvorullaukset sekä oikeanlaiset venytykset. Lisäksi oikeisiin asioihin keskittyvästä hieronnasta on usein merkittävä apu. Loppujen lopuksi on kuitenkin hyvä selvittää mikä ongelman aiheuttaa.  


Ohje: 
Mene makaamaan kyljelle ja laita pilatesrulla tai vastaava reiden ulkosyrjän alle noin puolen välin kohdalle. Laita ylempi jalka eteen koukkuun jalkapohja lattialle (tällä säätelet rullauksen painetta). Nosta lantio ylös maasta ja rullaa reiden ulkosyrjää edestakaisin. Etsi kipeitä kohtia ja rullaile niitä kestämälläsi paineella. Aloita varovasti! Rullaamasi alue voi tulla aluksi hieman kipeäksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos kotona ei ole pilatesrullaa, kannattaa kokeilla rullausta vaikka 1,5L:n juomapullolla!

EUHK