Hieroja maailmalla

Terve kaikille!

Tässä on ensin vähän taustatietoja reissustani. Eli matkani alkoi lokakuun alussa ja takaisin Suomeen on tarkoitus palata toukokuun alussa 2013. Alkuperäinen suunnitelmani oli matkustaa junalla Venäjän ja Mongolian kautta Kiinaan, aina Hong Kongiin asti. Sieltä koukkaus Filippiineille jonka jälkeen Kaakkois Aasiaan (Vietnam, Kambodza, Laos, Myanmar, Thaimaa, Indonesia, Malesia). Viimeinen kohde on Australia.

Yksi matkani tarkoituksista on kokeilla erilaisia hierontoja ja muita paikallisia terveyspalveluita. Pyrin siis kokeilemaan ainakin yhtä hoitoa jokaisessa vierailemassani maassa. Itse haluaisin oppia joitain uusia hierontatekniikoita ja avartaa näkemystäni hieronnan maailmasta. Tarvittaessa myös jakaa tietoa ja taitoja. Ei ole siis olemassa yhtä ja oikeaa tapaa hieroa...

Espoon Urheiluhierontakeskuksen asiakkaille pyrin jakamaan mielipiteeni jokaisen maan hieronnoista. Paikat valitsen aina sattumanvaraisesti, joten ylläreitä voi myös odottaa!! Tämän vuoksi kokemukseni paikallisista hieronnoista voivat olla myös harhaan johtavia.Teemu

Yekateringburg / VenäjäYekateringburg sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla. Se on Venäjän suurimpia kaupunkeja, asukkaita on lähemmäs 1,5miljoonaa. Kaupungissa on paljon teollisuutta ja mm. ex-presidentti Boris Jeltsin on täältä lähtöisin. Matkustaessani olen käyttänyt paljon Couch Surfingiä hyödykseni eli majoitun paikallisten ihmisten kodeissa. Yekaterinburgissa isännäkseni löytyi Aleks joka on ammatiltaan hieroja. Mainio kaveri, jolla on hyvä huumorintaju, tosin englannin kielen taito hänellä on huono, mutta se ei menoa haitannut!

Hieronta jäi Venäjällä väliin, mutta sitä vastoin jouduin hierontatöihin kahteen otteeseen Aleksin puoliksi pakottamana. Ei auttanut sanoa vastaan kivitalon kokoiselle Venäjän karhulle, joka on myös töissä paikallisen ravintolan turvallisuus päällikkönä! Hinta 60min hieronnalle oli 500 ruplaa eli noin 12.50euroa.

Hieronnasta teki mielenkiintoisen se että suoritimme sen kimpassa ns. 4-käden hierontana. Eipä ole ennen tullut kokeiltua, mutta tapa on Venäjällä kuulemma suosittua. Asiakkaita oli siis 2 ja molemmissa käytettiin samoja tekniikoita. Toinen asiakas hierottiin Spa:ssa ja toinen kotona. Hieronta oli perinteistä Venäläistä hierontaa. Pyrin siis seuraamaan mitä Aleks vastapuolella pöytää teki. Sivelyä laajoilla otteilla kämmenillä ja sormilla, joissa tempo on todella nopea. Välillä erikoista nyppelyä. Voimaa ei mielestäni juuri käytetty, mutta öljyä sitäkin enemmän! Toinen hieronnoista oli kestoltaan 90min. jossa hierottiin koko vartalo vatsa mukaan lukien.

Itselleni jäi hieronnoista todella rauhaton olo. Semmoista ihme hosumista se oli molemmilla kerroilla. Rentoutuminen ainakin minulle olisi mahdotonta. Myös 4-käden hieronta oli hämmentävää, eikä mielestäni millään lailla tehokkaampaa, päinvastoin. Kehon luonnollinnen liike estyy kun molemmat runttaavat samanaikaisesti molemmin puolin. Eikä varmaan auttanut, etten todellakaan pysynyt Aleksin vauhdissa!

Oli hieronnoissamme paljon samojakin asioita ja myös paljon hyvää, mutta enemmän negatiivinen maku käsittelyistä jäi. Käytimme myös aikaa siihen miten minä hieron. Ilmeisesti asiakas ja Aleks olivat tyytyväisiä, koska nyt hänen tekniikoihin kuulu myös ripaus suomalaista  urheiluhierontaa!

Pisteet 4/10. Lopuksi kysyin vielä miten paljon pallkasta pitää maksaa veroja? Vastaus oli huvittava: "En minä mitään veroja maksa. Fucking Putin".

 Aleks ja yhden hengen höyrysauna kotihoitolasta.

 Höyrysaunassa!

Spa/ hierontapaikka

Teemu


24.11.2012 Kiina / Peking

Tarkoitukseni oli käydä hieronnassa myös Mongolian pääkaupungissa Ulan Batorissa, mutta perinteinen matkaajan vatsatauti esti sen kokemuksen. Hieronnat siis jatkuivat Kiinassa ja valtavassa Pekingissä, jossa vierähti lopulta kokonainen viikko. Silti näkemistä jäi vielä seuraavillekkin kerroille. Kaiken kaikkiaan Kiinassa vietin noin 3 viikkoa matkustaen rannikkoa pitkin pohjoisesta kohti Hong Kongia.

Pekingissä hyvää hieronta paikkaa kyselin hostellin tiskiltä, josta minut ohjattiinkin muutaman korttelin päässä olevaan hieronta / kampaamo / kosmetologi paikkaan. Osoite kirjoitettiin paperille jota sitten myöhemmin esitin noin 6 ihmiselle matkan varrella. Yleensä ohjeena oli kävellä käden osoittamaan suuntaan ja kääntyä siten vasemmalle tai oikelle? Aikaa reilun kilometrin matkaan meni noin 25minuuttia. Ihmiset olivat hyvin avuliaita, mutta kellään tainnut olla oikeasti hajua paikasta tai osoitteesta. Yllättävää oli että kahteen kertaan ohjeet sain englannin kielellä!

Lopulta paikka löytyi. Aika nuhjuisen näköinen putiikki, mutta mistäs sitä ikinä tietää miten hyvä hieroja siellä on? Hieronta huonekin oli vähän hämärä, mutta ihan kodikas ja siisti. Lattialla oli myös lämpölamppu, joka oli tarpeeseen huoneen ollessa aika kylmä. Hierojana oli mies noin 30 vuotias, joka ilmeisesti on myös parturikampaaja, ainakin habituksesta päätellen. Hän puhui muutaman sanan englantia. Tilasin perinteisen kiinalaisen kokovartalohieronnan 60min. Hinta 90 yuania eli reilun 11€. 


Perinteisessä kiinalaisessa hieronnassa ei käytetä öljyä tai muita rasvoja. Eli ei sitä perinteistä öljyn levittelyä! Hierontaan kuului paljon painelua ja erikoista nipistelyä/puristelua. Pyyhe oli usein  välikappaleena parantamassa otetta. Hieronta tehtiin siis varpaista korviin asti - kirjaimellisesti. En välttämättä nauttinut siitä kun joku tunkee sormet korviini ja tekee kevyttä traktiota! Voimakkuutta oli riittävästi välillä liikaakin, jolloin jouduin hierojaa pyytämään keventämään. Tekniikka oli varsin kovakourainen ja itse sain muutamia mustelmia sekä päänsäryn, jota en yleensä hieronnoista saa. Täytyy sanoa, että kiitettävästi hän onnistui hermoni löytämään, joita hän sitten iloisesti paineli! Ei niin mielyttävää! Hieroja myös ilmeisesti seurasi kiinalaisessa lääketieteessä käytettäviä meridiaaneja. Näin ainakin olettaisin, kun yritin miettiä miten hän hieroo ja missä järjestyksessä.

Loppupisteet hieronnalle 5/10. Voisin kokeilla uudestaan, mutta hermojen rusikoinnin voisi jättää väliin. 
Teemu

22.12.2012 Filippiinit / El Nido


El Nido on pieni kylä Palawanin saaren pohjois osassa. Sukelluskurssin jälkeen ajattelin hieronnan olevan paikallaan. Myös auringossa grillattu vitivalkoinen suomiliha tarvitsi viilentävää eukalyptus kookosöljy yhdistelmää. Hieronta paikaksi valitsin rantakadulla olevan hieronta/spa keskuksen. Sisältä keskus oli ihan viihtyisä ja siisti. 4 hieronta pöytää rinnakkain verhoilla eroteltuina. Tuulettimet katossa - onneksi! Myös joitain spahoitoja oli tarjolla, ne jätin kokeilematta.


Hieronta oli yhdistelmähieronta eri tekniikoita, mutta kuulemma perinteistä filippiiniläistä. Kesto 60minuuttia ja kokovartalohieronta. Hinta 350 pesoa eli noin  6.5 euroa. Hierojana oli Michele Moreno, joka kertoi opiskelleensa 3 vuotta. Tässä paikassa hän on tehnyt töitä vuoden verran. Hän puhuu suhteellisen hyvää englantia, kuten kaikki muutkin Filippiineillä. Vähän jäi arveluttamaan kolmen vuoden opiskelu?
Hieronta oli pitkälti sivelyhierontaa öljyn kanssa, mutta myös jonkun verran painelua pyyhkeen lävitse. Raajoja pyöriteltiin sekä nikamille annettiin myös kevyttä painelua ja mobilisointia. Aikalailla klassista perushierontaa. Voimakkuus oli suhteellisen kevyttä, eli lähinnä rentouttavaa. Tempo oli paljon rauhallisempi kuin Venäjällä tai Kiinassa, joka on mielestäni aina hyvä asia. Hieroja vaikutti ammattitaitoiselle ja teki työnsä tarkasti. Pöydällä köllötellessä kadun äänet, kuten kolmipyörien pärinä ja erilaisten kauppiaiden myynti huudot häiritsivät hierontaa.
Loppuarvio hieronnasta ja paikasta on ihan jees! Ei ehkä tehokkainta, mutta rentouttavaa. Voisin kokeilla uudestaan. Pisteet: 6/10.


Teemu
29.12.2012 Ho Chi Minh City / Vietnam


Suunnitelmani oli matkustaa Vietnamin halki pohjoisesta etelään junalla. Noh, lopulta vietinkin maassa ainoastaan 2 yötä, Ho Chi Minh Cityssä eli tutummin Saigonissa. Kaupunki on hyvin vilkas ja skoottereita hurisee joka puolella, kuten myös turisteja. Asukkaita on ilmeisesti noin 9 miljoonaa. Filippiinien kaaottisen pääkaupungin Manilan jälkeen kaupunki oli kuitenkin omasta mielestäni hyvin rauhallinen ja mukava paikka viettää pari päivää ennen Kambodzaan siirtymistä.


Itse majoituin perinteisellä backpacker alueella Pham Ngu Laolla, jonka alueella on useita spa ja hierontapaikkoja sekä kaikkea muuta mahdollista. Ensin yritin löytää sokeiden hierojien instituutin, jossa kuulin olevan hyviä hierojia, mutta eipä sitä ikinä löytynyt. Apua kysyttäessä sain vastaukseksi leveitä hymyjä ja pään pyörityksiä. Päätin siis taas marssia johonkin paikkaan mikä sattuu kohdalle. "Massage massage" eli hieronta putiikkeja riittää... 


Valitsemani hieronta/spa/taidekeskus  Jasmine vaikutti sen verran oudolle yhdistelmälle, että valitsin sen. Portaat yläkertaan, josta löytyi todella siisti huone, jossa lattialla 3 leveää hierontapöytää. Taustalla rauhallista musiikkia. Hierojani nimi oli Duyen joka on 23-vuotias nainen. Hän on työskennellyt tässä paikassa 3 vuotta ja kertoi opiskelleensa aiemmin 3 vuotta. Tarkoittikohan hän samaa asiaa? Aluksi hän oli hieman ujo, mutta myöhemmin hyvin puhelias vaikka englanti olikin huonoa, mutta ihan riittävän hyvää. Myöhemmin hieronnan jälkeen hän opetti vielä muutamat tärkeimmät sanat Vietnamin kielellä. Erittäin hauska tyyppi. Hinta perinteiselle vietnamilaiselle hieronnalle oli 150000 Dongia eli noin 5 euroa. Lisäksi tippasin avokätisesti kokonaisella eurolla!


Hieronta oli erittäin laadukasta ja monipuolista. Rakenne oli sama kuin aiemmin, eli kokovartalo 60 minuutissa. (Selkä ja raajat takaa, ympäri ja sama homma etupuolelta, lopuksi selkää vielä istuen). Aluksi kuuman kostealla pyyhkellä selän painelua, aika mielyttävä tunne vaikka kuuma oli muutenkin. Tämän jälkeen öljyllä perus sivelyhierontaa sekä mm. jonkinlaista nikamien/nivelien mobilisointia. Myös tutut taputukset ja naputukset kuuluivat settiin! Hieronnassa hän käytti hyväkseen sormia, kämmeniä, kyynärpäitä/kyynärvarsia, polvia ja jalkoja. Tuli mieleen thaihieronta, mutta kuitenkin eritavalla.


Tekniikat erosivat kyllä aiemmista hieronnoista samoin tempo oli mukavan rauhallinen. Erittäin monipuolinen käsittely siis ja voimaa oli sopivasti. Myös käytännön anatomian tuntemus vaikutti hyvälle, sen verran tarkasti hän lihakset ja luiset kohdat tunnusteli. Ehdottomasti paras hieronta tähän mennessä ja samoin kokonaisfiilis käsittelyn jälkeen oli semmoinen kuin kuuluukin. Hieman tärähtänyt, mutta rentoutunut! 


Pisteet 8/10.
 Hieronnan jälkeen!

 Jasmine Spa, Vietnam.

 Perinteistä risteykseen ajamista Saigonin tyyliin, eli kaikki samanaikaisesti.

 Teemu

12.1.2013 Kambodza / Siem Reap

Vietnamin jälkeen matka jatkui kaakkois Aasian köyhimpiin maihin kuuluvaan Kambodzaan. Siellä muutaman stopin kautta maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Siem Reapiin. Suurin nähtävyys täällä on tietysti mahtava Angkor Watin temppelialue. Ikivanhoja temppelin raunioita on alueella tuhansia. Huikea paikka, mutta liikaa turisteja! 

Hieronta paikkoja kaupungista löytyy lukuisia, kuten myös tuktuk kuskeja. Hieronnassa kävin kaupungissa kahdesti, joista toinen oli thaihierontaa. Ei siitä sen enempää, se oli ihan kamala. Myöhemmin kokeilin perinteistä hierontaa eli traditional khmer massagea. Paikan valitsin taas mutu tuntumalla keskustan alueelta. Hinta 5 US dollaria, joka on siis maassa käytettävä valuutta rielien lisäksi. 

Siistin näköinen paikka, jossa useita hieronta patjoja sekä hierojia. Hierojana parikymppinen kundi, joka on hierontaa tehnyt pari vuotta osa-aikaisesti. Hän opiskelee englantia, joten jutustelua riitti. Hänen palkkansa hieronnoista on puoli dollaria / hieronta. Tippiä hän saa toisinaan. Kuukausipalkka on yleensä noin 50 dollaria. Justiinsa. Hieronta oli 60min ja kokovartalo. Tekniikka Khmer hieronnassa oli todalla sively voittoinen ja voiman käyttö kevyttä. Nyt oli taas sitä perinteistä rasvan levittelyä tai tässä tapauksessa öljyn. Mikään huippu kokemus ei siis ollut tämäkään, mutta hierojan persoonallisuus ja aitous nostaa pisteitä. Ihan hyvä kokemus pelkästään rentoutumiseen, ei niinkään vaivojen helpottamiseen. 

Pisteet 5/10.
 Hierontapatja

 Hieroja

 Angkor Wat

Teemu


23.1.2013 Laos, Luang Prabang / 26.1.2013 Vientiane


Laossa vietin aikaa 2 viikkoa, etelässä ja keskiosissa. Ilma muuttui jo hieman viileämmäksi iltaisin ja öisin, jolloin jouduin kaivamaan rinkan pohjalta pitkähihaista päälle. Ranskan kolonialismin vaikutus näkyy edelleen arkkitehtuurissa ja kahvikulttuurissa. Hyvää cappucinoa, patonkeja ja croisantteja oli tarjolla useassa kaupungissa. Muuten maa on hyviä köyhä ja infrastruktuuri heikkoa, kuten oli myös Kambodzassa. Edelleen ihmetyttää kuitenkin ihmisten ystävällisyys ja iloisuus kaiken köyhyyden keskellä.

Perinteistä Lao hierontaa otin pohjoisempana vanhassa pääkaupungissa Luang Prabangissa ja nykyisessä eli Vientianessa. Molemmat olivat hyviä kokemuksia ja samantyylisiä käsittelyjä. Hinta  oli molemissa sama 60min kokovartalohieronnalle. 50000 LAK, eli hieman alle 5 euroa. Molemmat paikat olivat viihtyisiä ja siistejä.

Perinteisessä Lao hieronnassa ei käytetä öljyä/rasvoja, vaan kuten Kiinassa hieronta on enemmänkin painelua ja pusertelua. Toisessa paikassa sain vetää niskaani myös hieronta paidan ja housut. Vientienen hieroja käytti myös paljon ns. poikittaista hierontatekniikkaa, ja muutenkin käsittely oli hyvin ammattimaista. Raajojen liikuttelua, mobilisointia ja oman painon käyttöä voiman tuottamiseen oli kiva seurata. Voimakkuus oli mukavan napakkaa ja tempo riittävän rauhallista. Olisi ollut kivaa kysellä lisää koulutuksista tai muista asioista, mutta englanti ei näiltä tytöiltä oikein sujunut. Erittäin positiivisia kokemuksia molemmat ja voisin mennä uudestaan etenkin Vientianen hierojalle, jolle riittäisi töitä myös Suomessa. Ehkä selän hieronta voisi olla hieman monipuolisempaa.

Pisteet: 8/10.


 Khmu Spa & Massage, Luang Prapang


 Vientiane

Auringonlasku Vang Viengissä
 Teemu


Ei kommentteja: